(Myocardite Miyokardit)
Kalp Kaslarının İltihaplanması (Kalp kası iltihabı) Kalp kaslarını, kana gelen çeşitli virüs ve çeşitli bakteriler hastalandırır. Bilhassa romatizma, çiçek, nezle, difteri, tifo ve kızıl gibi hastalıkların mik ropları kalp kaslarını da hastalandırırlar. Hastalığın ivegen (akut) şekli daha çok 6 aylık bebeklerle, 3 yaş arasın daki çocuklarda ve bir de 40-60 yaş arası kimselerde görülür. Süregen (müz min) şekil daha çok 50 yaşından sonraki kimselerde olur. Şişmanlık, şeker hastalığı ve gut hastalıkları ile aşırı alkol kulanma, hastalığın süregen olma sına neden olur.
Belirtileri
Hastalık nedeni ile kalp ve kalbin iç bölmeleri büyür ve normal kalp 300 g iken hasta kalp 1 kg. bulabilir. Bunun sonucunda, dolaşım yetersizliği ve kalp atışında düzensizlik doğar.
Tedavisi
Hakiki teşhis ve tedavisi doktorlarca yapılır. Yukarıda adı geçen hasta lıklardan sonra kalp atışlarında artış veya eksilme varsa önemle üzerin de durulmalı ve hemen doktora gidilmelidir. Kalp yetersizliği ve dolaşım yetersizliği giderilmeye çalışılmalıdır. (Bu hastalıklara bakınız.)
Şifalı bitkilerle tedavi: Kalp hastalarına kan ile ulaşarak oralardaki ra hatsızlığı geçirmede ve hafiflemede şu bitkilerden faydalanılır.
* Yüksük otu (Digitalin): Eczanelerde hazır ilaçları vardır ve doktor larca verilir. Kalp kas yetmezliğine, dolayısıyla dolaşım yetersizliğini giderir. Ayrıca kalp atışlarını düzene sokar. Vücutta toplanan suyu (ödem) boşaltır.
* Kanavcı otu (Adonis vernalis): Zehirli bir bitkidir. 1 su bardağı sı cak suya 2 kahve kaşığı konur (çiçeği), 5 dakika sonra süzülür ve gün de 2-3 bardak içilir. Etkisi yukarıdaki gibidir.
* Zakkum: Yaprak ve çiçekleri kullanılır; zehirlidir. Eczanelerdeki zakkumlu ilaçlar doktorlarca verilir. Bilhassa ihtiyarlardaki miyokardit te çok faydalıdır. Kalp atışını normale sokar ve vücutta toplanan suyu boşaltır. Hasta bol bol dinlenmelidir.
Beslenme:Kalp kaslarını kuvvetlendiren nar suyu, siyah üzüm ve havuç suyu içil melidir. Soğan, enginar ve kereviz bolca yenilmelidir. Öğle ve akşam yemek lerinde 2-3 diş sarımsak iyi ezilerek çiğ yenilmelidir. Sarımsağın esansı kan ile bütün vücudu dolaşarak çeşitli yerlerdeki mikropları öldürür. Özellikle li monlu sarımsak kalp kaslarındaki iltihapları giderir, kalbin damarlarını te mizler ve böylece kasları kuvvetlendirir. (Limonlu samırsağın hazırlanışı ko lesterol bahsinde verilmiştir.)
Kalp iç yüzeyinin iltahaplanması (Endokardit-Endocardite)
Kan kalbin iç kımında çeşitli bölmeleri defalarca dolaşır. Bu nedenle kan da bulunan mikroplardan bazıları, kalbin iç yüzeyindeki bazı kısımlanı ve bil hassa bazı kapakçıkları hastalandırır. Hastalanan kısımlarda yara kendiliğin den tamir edilir. Fakat tamir edilen kısımlarda sertleşme ve kalınlaşma olur. Bunun sonucunda kan dolaşımı yeterli olmamaya başlar.
Hastalığı sebebi:
Romatizmalar, çürük diş, bademcik ve zatürre ile vücudun diğer yerlerin de mikrop kapmış yaralardan kana geçen mikroplar, kalbe ulaşır ve oraları hastalandırırlar.
Belirtileri
Hastada hafif ateş ve genel bitkinlik vardır. Rengi soluktur ve tir. Doktorlar kalbi dinleyerek kapakçıkların iyi çalışıp çalışmadığını anlarlar. dalağı şiş
Tedavisi
Teşhis ve tedavisi doktorlarca yapılır. Bugünkü ilaçlarla etkili teda viler yapılabilmektedir. Gerekirse, ameliyatla bozulmuş olan kapakçıklar dü zeltilebilir. Romatizma, bademcik, çürük diş gibi mikrop yatakları vakit geçir meden yok edilmelidir. Şifalı bitkilerle tedavi: Günlük yiyecekler arasında: Tarçın, karan fil, karabiber, kekik, samırsak gibi esansları kana geçerek zararlı mikropları öldüren baharatlar sofradan eksik edilmemelidir.