(Ağaç çileği, Kızamık, Kür, Tilki üzümü)
Bitki özellikleri: Böğürtlen, ayrıntılı tanıtım gerektirmeyen bitkilerdendir. Belirli bir çiçeklenme zamanı yoktur. Mayıs ayından kış başlangıcına kadar çiçeklenir. Yani, bitkide çiçeği ve olgun meyveyi birlikte görmek mümkündür. Meyveler önce yeşil, sonra kırmızı ve olgunlaştığında morumsu-siyah renklidir.
Bileşim: Yapraklarda, tanen, organik asitler, flavon ve az miktarda C vitamini vardır. Olgun meyvenin özsuyu, değerli meyve asitleri, mineraller ve vitaminler içerir.
Toplama ve hazırlama: Gelişmelerini tamamlamış genç yapraklar, ilkbahar sonunda toplanıp, gölgelik bir yerde kurutulur. Meyve suyu, meyveler olgunlaşıp, etkin maddelerinin doruğa ulaştığında hazırlanır. Ancak taze iken yararlı olduğu için, bekletilmeden kullanılmalıdır.
Kullanım alanları ve biçimleri: Yapraklar, içerdikleri tanen sayesinde, hafif kabız yapıcı etki içerir. İshale karşı kullanılabilir. Bitki çayı ayrıca, boğaz ve ağız içi iltihaplanmalarında, gargara ve çalka lamalar için uygundur. Yaraların çabuk kapanması için, toz haline getirilmiş yapraklar yara üstüne serpilir. Hoş bir tadı olan meyve kan yaptırıcı etki içerir. Ama en önemli özelliği, ses kısıklıklarında büyük bir başarıyla kullanılabilmesidir. Bu durumda, ılıklaştırılan taze meyve suyu, derin gargaralardan sonra küçük yudumlarla yutulmalıdır. Özellikle ses sanatçıları, öğretmenler ve politikacılar için bu tedavi biçimi çok yararlı olabilir. Ama uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka bir uzman doktora görünmek gerekir.
Böğürtlen çayı: 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Bal ile tatlandırılır. Gargara için hazırlanan çay tatlandırılmaz.
İÇİNDEKİLER: Elma asidi Limon asidi Flavon C vitamini Uçan yağ, Mineraller, Vitaminler
YAN TESİRİ: Normalde yan tesiri yoktur. Kabızlığa meyyal olanlar, yaprağından yapılan çaydan kaçınmalıdır
ŞİFASI:
1) Anjin, boğaz iltihabı= Böğürtlen yaprakları kaynatılıp balla tat landırılarak gargara yapılır ve bu çaydan içilmeye devam edilir.
2) Soğuk algınlığı= Böğürtlen yaprağı, biberiye, nane kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
3) Tansiyon Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı, kekik kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
4) Kan temizleyici Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı, kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
5) Şeker Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı kaynatılıp içilmeye devam edilir.
6) Egzama, mayasıl- Böğürtlen yaprağı, şahtere ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
7) Böbrek kumları– Böğürtlen kökü, aynık otu köküyle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse böbrek kumlarını döker.
8) Basur= Böğürtlen yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden önce içilmeye devam edilir.
9) İshal– Böğürtlen yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
10) Vücuda kuvvet verici Böğürtlen şurubu ve marmelatı vücuda kuvvet verir, kanı temizler.
11) Ağız içi yaralar Böğürtlen yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak ağız çalkalanır ve bu çaydan içilmeye devam edilir.
12) Mide iltihabı Böğürtlen yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Tavsiye: Böğürtlen, köylülerin tarla kenarlarından, dere kenarından kızarak kestikleri, bazen yaş yaş yaktıkları şifa kaynağıdır. Dikeni onları çok rahatsız eder, mey vesi ise sevilerek yenir. Böğürtlen marmelati, vücuda kuvvet veren iyi bir gıda dır, kanı da temizler. Böğürtlen meyvesi en fazla anti-toksidan içeren meyvedir. Kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir