Yöresel adları: Frenk kimyonu, karaman kimyonu, kara kimyon Bitki özellikleri: Genelde, orta Anadolu’da yetiştirilen bir kültür bitkisidir. Ama burada sözü edilen, Avrupa’da yetiştirilen kimyon türüdür. Baharatçıdan satın alırken, Avrupa kimyonu istenmelidir.
Bileşim: Bitkinin en önemli etkin maddesi, %60 carvon içerikli uçucu yağ, ayrıca sabit yağ, karbonhidrat, albümin, tanen, rezin.
Kullanım alanları ve biçimleri: Yakın akrabası sayılan rezene gibi, kimyon da öncelikle mide şişkinliği, kramp eşliğindeki hafif mi de ve bağırsak rahatsızlıkları, sinirsel mide ve kalp rahatsızlıklarına karşı başarıyla kullanılır. Bebeklerin sindirim güçlüklerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Yatıştırıcı ve dengeleyici özellikleri göz önüne alınarak, zayıf mideyi güçlendirmede anımsanmalıdır. Aynı zamanda, safra kesesi salgılarının dengelenmesinde de kullanılmalıdır. Ağrılı adet gören genç kızların da kimyonu denemeleri yararlı olabilir Kimyonun yemeklerde baharat olarak kullanımı ülkemizde pek yaygın değildir. Ama ona karşı yapılan bu büyük haksızlığa artık bir son verilmesi gerekir. Çünkü o, lezzet kattığı ağır yemeklerin sindiriminde önemli görevler üstlenebilir.
Kimyon çayı: 1 tatlı kaşığı dolusu hafifçe ezilmiş kimyon tohumu, 1 bardak suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Öğünler arasında, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, tatlandın madan içilir. Şişkinliğe karşı, yemekten sonra içilmelidir. İştah açmak için, yemekten 1 saat önce içilmelidir. Bebekler için, 1 çay kaşığı kimyon kullanıp, günde 1-2 kahve fincanı çay kullanılmalıdır. Drog kesinlikle kaynatılmamalıdır. Çay demlemeye vakti olmayan kişi, kimyon tohumlarını çiğneyerek de kullanabilir.
Yan etkiler: Kimyonun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama, uçucu yağ içeren tüm droglarda olduğu gibi, yüksek dozlarda kullanılmaması gerekir