Şeker hastalığı

Belirtiler: Halsizlik, deri kaşıntıları, idrarda artma, ağız içi mukozasında kuruma, aşırı su içme ihtiyacı, bazen aşırı iştah, bulantı, sindirim bozuklukları, zayıflama vs.

Hastalığın değişik tipleri vardır: Genç tipi şeker hastalığı, bedendeki insülin eksikliğinden kaynaklanır. İnsülin alımı ve perhiz gerektirir.

Erişkin tipi şeker hastalığı, genelde orta yaşlarda görülür. Bedendeki insülin düzeyi yüksek, normal veya düşüktür. Genelde fazla kilolu kişilerde görülür. İnsülin alımına gerek yoktur. Perhiz ve ağızdan alınan ilaçlar gerektirir.

İkincil şeker hastalığı, pankreas veya başka bir organın işlev bozukluğundan kaynaklanır. Perhiz ve hasta organın tedavisini gerektirir. -Belirtisiz şeker hastalığı, pek çok nedenden kaynaklanır. Perhiz gerektirir.

Etkiler: Hastalığın gidişi çok sinsi ve değişken olduğu için, başlangıç aşamasında saptanması çok zordur. Hastalığın saptanmasının gecikmesi halinde ise, bazı organlarda bozukluklar görülmeye başlar. Bunlar, sindirim sistemi, dolaşım sistemi, üreme organları, sinir sistemi ve duyu organları olarak sıralanabilir.

Sindirim sistemi bozukluklarında, ağız içi ve diş eti iltihaplanmaları sıklıkla görülür. Dil şiş görünümlüdür, soluk kötü kokar, iştah azalır ve genelde kabızlık vardır.

Dolaşım sistemi bozukluklarında, öncelikle gözdeki ağ tabakada, böbreklerde, çevrel atardamarlarda ve kalpteki koroner atardamarlarda doku değişiklikleri (lezyonlar) görülür.

Üreme organları bozukluklarında, erkekte genç yaşta iktidarsızlık, kadında ağrılı adet görme ve erken menopoz görülebilir.

-Sinir sistemi bozukluklarında, şiddetli halsizlik, uyuşukluk ve ruhsal çöküntü görülür. Ayrıca, ani kan basıncı düşmesi, idrar dışkılamada zorluk, bacaklarda ağrı ve karıncalanma görülebilir.

-Duyu organları bozukluklarında, öncelikle gözde doku değişiklikleri görülür. Ayrıca, ağ tabakada kanama ve iltihaplanma sonucunda, ağır komplikasyonlar da görülebilir.

Önlemler: Çok ciddiye alınması gereken bu hastalığın sürekli olarak doktor kontrolünde tutulması gerekir. Uzman doktor, izlenmesi gereken tedavi biçimi ve uyulması gereken genel kurallar hakkında ayrıntılı bilgiyi hastaya verecektir. Hasta, öncelikle bu kurallara uymalı eğer ayrıca doğal kaynaklı yöntemlerle de bazı rahatlamalar sağlayabileceğine inanıyorsa, önce doktorunun onayını almalıdır.

-Çiğ lahana ve kuru soğan bolca tüketilmelidir. Lahana salata biçiminde, istenirse soğanla da karıştırılarak yenebilir. Ayrıca, çiğ lahana mutfak robotundan geçirilerek, özsuyu günde 1-2 bardak içilebilir. -Isırganotu çayı, günde 2-3 bardak, öğün aralarında, tatlandırmadan içilir.

Adaçayı, günde 1-2 bardak, öğün aralarında, tatlandırmadan içilir.

Fasulye kabuğu çayı, günde 2-3 bardak, aç karnına, tatlandırıl madan içilir. Bu bitkilerin kullanımı hakkında bilgi almak için, kitaptaki ilgili bölümlere bakın.

Bitki karışımı çayı: Ceviz yaprağı, zeytin yaprağı, karadut yaprağı, kara üzüm yaprağı, böğürtlen yaprağı, ısırgan otu ve yulaf bitkisi, kurutulmuş ve ince kıyılmış olarak, eşit oranda karıştırılır. 2-3 çay kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak çay, aç karnına, tat landırılmadan içilir. İki haftalık bir kürden sonra bir hafta ara verilir ve aynı küre yeniden başlanır. Bu karışım için ille de tüm bitkilerin bir araya getirilmesi gerekmez. Hatta, bitkiler tek olarak da kullanılabilir. Karışımdaki bitkiler hakkında bilgi almak için, kitaptaki ilgili bölümlere bakın (kara üzüm ve karadut hakkında bilgi yoktur)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da Blog Oluşturun.