İngl. Shepperd’s purse herb – Alm. Hirtentaeschel : Çıngıldakotu, Kuşkuşotu : Bursae pastoris herba / tüm bitki
Toplama/kurutma : Mart-ekim döneminde tekrar tekrar çiçeklenir. Ama toplama için en uygun zaman ilkbahar dönemidir. Güneşli bir günün ortasında, toprağa yakın yerinden kesilir ve demetlenerek, gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.
Bileşim: Flavonlar, bolca potasyum, kanamayı durdurucu bir peptid ve saponinler.
Etkileri: Dölyatağını uyarıcı, kanamaları durdurucu, alçak veya yüksek kan basıncını dengeleyici, kalp kaslarını güçlendirici, ödem Çözücü, ishali durdurucu, adet kanamalarını düzenleyici ve kas erimelerine karşı etkili.
Kullanım alanları: Dölyatağını uyarıcı, dölyatağı kanamalarını durdurucu, az veya çok olan adet kanamalarını dengeleyici, alçak veya yüksek kan basıncını dengeleyici, kalp kaslarını güçlendirici özelliklerine bakıldığında, onun öncelikle dengeleyici bir karaktere sahip olduğu görülür. Ayrıca, burun, mide, bağırsak, böbrek ve düzensiz dölyatağı kanamalarına karşı da başarıyla kullanılabilir. Burun kanamasında, ılık bitki çayı buruna çekilir. Ayrıca, durdurulamayan yara kanamalarında, bitkinin kaynama suyu şaşırtıcı bir etkiye sahiptir. Böbrek kanamalarına karşı, çobançantası-atkuyruğu eşit karışımının çayı günde 2-3 bardak içilir. Bu değerli bitki, yüzeysel kas yapısı hastalıklarının ve iç organ kasları gevşekliğinin tedavilerinde de kullanılabilir. Bu tedavilerde bitki çayı ve tentürü birlikte kullanılır. Yüzeysel kas hastalıklarında (kas erimesi), hasta organa günde 2-3 kere bitki tentürü ile friksiyonlar uygulanır ve 3-4 bardak da bitki çayı içilir. İç organ kasları gevşekliğinde, günde 4 bardak arslanpençesi çayı, içine 3-5 damla civanperçemi tentürü eklenerek içilir ve dışarıdan da çobançantası tentürüyle friksiyonlar uygulanır. Ayrıca, geceleri de hasta bölgeye İsveç Şurubu kompresleri uygulanır (gece boyunca da olabilir). thi tel Kullanım biçimleri: Bir tatlı kaşığı ince kıyılış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, aç karnına veya öğün aralarında yudumlanarak içilir. emi alma Tentür yapımı: Bir cam şişeye veya kavanoza 1/5 oranında ince kıyılmış kuru bitki koyulur, üstüne kanyak, votka veya 35 derecelik etil alkol- su karışımı, 3-4 parmak çalkalama alanı kalana kadar doldurulur. 14 gün boyunca sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletildikten sonra, dört kat tülbentten geçirilerek süzülür ve koyu renkli şişelerde saklanır. Şişenin ağzı iyice kapatılmalı ve sıcak ortamlarda tutulmamalıdır. Günde 3-4 kere, 25-30 damla tentür, doğrudan dil üstüne veya yarım kahve fincanı suya eklenerek alınır ve ağızda kısa bir süre tutulduktan sonra yutulur. Ayrıca, bitki çaylarına da eklenebilir.
Uyarı: Çobançantasının bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Gebelik sürecinde kullanılmaması doğru olur.