Dişetinin ve ağız içi mukozasının bir hastalığıdır. Yetişkinlere kıyasla çocuklarda daha sık görülür. Bu durumun en başta gelen nedenleri, yetersiz temizlik, kötü beslenme ve sağlıksız barınma biçimleridir.
Ama ağız içi iltihabı, kızıl hastalığı, kızamık, tifo, raşitizm(kemik hastalığı) ve frengi hastalığından da kaynaklanabilir. Bu hastalık bulaşıcıdır, kişiden kişiye geçer. Hastanın ağzından etrafa kötü bir koku yayılır. Dişeti kızarır ve şişer.
Ayrıca ağız içinde ülserler oluşur. Dişler sallanmaya başlar ve hatta düşebilirler. Dişeti sınırlarında, dilde ve ağız mukozasında, sarımtrak şişkin bölgeler açıklıkla görülebilir. Kötü kokulu salyanın rengi de kötüleşir. Ağız içi ve yutak ağrılıdır. Bu hastalığın tedavisi için günde 4-5 kere ılık gargaralar yapılıp ağız boşaltılır.
Bu gargaralar için adaçayı kullanılır. Ayrıca, ağız içine günde bir kere adaçayı buğu tedavisi uygulanır. İçecek olarak en uygun olanı madensuyu ve meyve suyudur.
Gargara yapamayan küçük çocukların ağızlarının içi, adaçayı ile ıslatılmış yumuşak bir bezle silinir. Çiğnemek şiddetli ağrılara yol açabileceği için, bu hastalık sırasında lapa türü besinlerle beslenmek doğru olur.
Adaçayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür.