Boğmaca

Solunum yolunun herhangi bir yerindeki tüm aksaklıklara beden öksürükle yanıt verir. Küçük çocuklarda görülen akut öksürük krizleri, boğmacanın bir belirtisi olabilir. Bulaşıcı bir solunum yolları enfeksiyonu olan boğmaca hastalığı genelde 1-3 yaş arasındaki küçük çocuklarda görülür. Hastalığın görülme sıklığında ve şiddetinde süreğen bir azalma vardır. Bunun nedeni, hastalığın kaynaklandığı virüsün etkinliğindeki değişimler olabilir. Bu virüsler yalnızca, havadaki öksürük damlacıkları ile birlikte solunduğunda bir enfeksiyon başlatabilirler. Hastalığın kuluçka dönemi 7-14 gün civarındadır.

Doruk noktasına ulaşan öksürüğün üç evresi vardır: Önce nezleyi andıran, öksürük ve yüksek ateşli dönem(1-2 hafta). Daha sonra, 3-6 hafta kadar sürebilen, sonunda yoğun balgam kusulan kramplı öksürük nöbetleri dönemi başlar. Bu dönemde hastanın yüzü şiştir ve konjunktiva kanamaları görülebilir (konjunktiva= göz küresinin ön yüzünü ve gözkapaklarının arka yüzünü örten ince, düz, parlak, saydam zar).

Öksürük nöbetlerinin arasındaki süreçte hasta genellikle rahattır. İyileşme döneminin başlıca özellikleri, nöbetlerin seyrekleşmesi, öksürüğün azalması ve kusmanın görülmemesidir. İyileşme 6-12 haftalık bir sürede gerçekleşir. 1 a e ar ez

Sinirliot: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış taze sinirliot yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş sinirliot çayı soğutulmadan yudumlanır.

Kekik: Çok ince kıyılmış sinirliot ve kekik eşit oranda karıştırılır. İçinde bir dilim limon ve bir çay kaşığı dolusu nöbet şekeri bulunan bir bardak soğuk su kaynama derecesine kadar ısıtılır, ocaktan indirilir ve içine yarım tatlı kaşığı bitki karışımı eklenir. Çay yarım dakika demlendikten sonra süzülür ve elden geldiğince sıcak durumda yudumlanarak içilir. Gün boyunca 4-5 bardak taze demlenmiş çay içilmelidir.

Öksürükotu(veya ebegümeci): Şiddetli öksürüklerde, balgam söktürücü ve iltihap giderici özellikleri nedeniyle öksürükotu (veya ebegümeci) tavsiye edilir. İlkbahar başlangıcında açan sarı öksürükotu çiçekleri ve ancak yaz başlangıcında gelişimini tamamlayan öksürükotu yaprakları toplanarak kurutulur ve ince kıyılarak karıştırılır. Eşit oranda karıştırılmış yarım tatlı kaşığı öksürükotu (veya ince kıyılmış ebegümeci), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede Sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Balla tatlandırılan taze demlenmiş çaydan günde 2-4 bardak, elden geldiğince sıcak biçimde yudumlanarak içilir.

Özellikle uzun süreli öksürüklerde, yukarıda tarif edilen çaydan gün boyunca sıkça içilmesi önerilir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da Blog Oluşturun.