Ergenlik sivilceleri genellikle gençlerde, ergenlik dönemiyle 25 yaş arasında görülür. Yüzde, göğüste ve sırtta görülen iltihaplı sivilcelerin yetersiz beden temizliğinden kaynaklandığı düşüncesi yanlıştır. Ergenlik sivilcelerinin oluşum nedeni, hormon dengesizliği nedeniyle yağ bezlerinin aşırı çalışmasıdır. Bunun böyle olduğunun kanıtı, ergenlik sivilcelerinin ergenlik döneminin sonunda veya en geç 30 yaşlarında yok olmalarıdır. Olası başka nedenler arasında, bakteri kökenli enfeksiyonlar, mide-bağırsak arızaları, yanlış beslenme, kalıtım veya ruhsal problemler başlıcalarıdır.
Isırganotu: Isırganotu, Tanrı’nın eczanesindeki en değerli kan temizleyici ve kan yaptırıcı bitkidir. Bu ergenlik hastalığına karşı açılan savaşta, hafif diyet besinleriyle beslenmenin yanı sıra, günde bir litre kadar ısırganotu çayı içmek gerekir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Doğru demlenmiş ısırganotu çayının rengi açık yeşildir.
Hindiba: Bitki yaprağının ve kökünün çayını kadınların güzellik bakımında kullandıkları çok eski şifalı bitki kitaplarında da görülebilir. Bitki çayı ile gözlerini ve yüzlerini yıkarlardı. Ergenlik sivilcesine karşı ise, hindiba kökü çayı içilir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış hindiba kökü, bir bardak soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra ısıtılır ve süzülür. Çayın yarısı kahvaltıdan yarım saat önce, öteki yarısı ise kahvaltıdan yarım saat sonra yudumlanır.
Karaturp-sirke maskesi: Taze rendelenen karaturp bir şişeye gevşekçe doldurulur, üstüne şarap veya elma sirkesi, karaturpu örtecek kadar eklenir. Şişe sıcak bir ortamda on gün kadar bekletilirken arada bir çalkalanır. Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür. Sabahları ve akşamları yüz sirkeyle nemlendirilir, 10 dakika süreyle etkilemeye bırakılır ve sonra soğuk suyla iyice yıkanır.
Ceviz yaprağı: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ceviz yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Bu ılık çayla yüz yıkanır.