ishal

Çocuklarda ishal değişik nedenlerden kaynaklanabilir. Enfeksiyonlar, iltihaplı bağırsak hastalıkları, hormon dengesinde sapmalar, bağırsak asalakları, zehirlenmeler, dolaşım bozuklukları, duygu dalgalanmaları, alerjiler ve mayalanma bozuklukları. Ayrıca kusma da, bağırsak tıkanması, apandisit iltihabı, bağırsak asalakları, pankreas ve beyin hastalıkları veya duygusal problemler gibi değişik nedenlerden kaynaklanabilir. Ama kusma genellikle soğuk algınlığı hastalıkları, mide rahatsızlıkları veya bozulmuş besinlerin yenmesi durumunda görülür. İshalin ve kusmanın tedavisi, bu duruma yol açan hastalığın özelliğine göre oluşturulur. Her zaman ille de tedavi gerektiği de pek söylenemez. Örneğin bir besin zehirlenmesinde, bedenin zehirli maddelerden en kısa sürede temizlenebilmesi için, kusma özellikle istenen bir durumdur. Bebek ishalleri ise öncelikle beslenme bozukluklarından kaynaklanır. Bu tür ishal, sindirim sürecinin üstesinden gelebilmek için sindirim sisteminin oluşturduğu bir tepki olarak algılanmalıdır. İshal sırasında bebekler, yalnızca yetersiz yararlanabildikleri besinleri yitirmekle kalmayıp, büyük miktarda su ve tuz da yitirirler. Hızlı kilo kaybı gözlemlenebilir. Hastalığın nedeni, değinilen sindirim sistemi yetersizliği olabileceği gibi, yanlış beslenme veya bağırsak enfeksiyonu da olabilir.

Ayısarımsağı: Mide ve bağırsak bölgesi hastalıklarına karşı ayısarımsağı alışılmışın dışında etkilidir. Akut veya kronik ishallere, kolik ve gaz oluşumu eşliğinde olsalar bile ayısarımsağı yardım eder. Hatta, içsel kramplar veya bağırsak güçsüzlüğü nedeniyle oluşan kabızlıklara karşı bile ayısarımsağı başarıyla kullanılabilir. Kan temizleyici özelliğinin yanı sıra, bitki öncelikle mide-bağırsak işlevlerini desteklemede kendini kanıtlamıştır. İlkbaharda toplanan taze yapraklar iyice yıkandıktan sonra ince kıyılır ve çiğ tüketilir. Aynı maydanoz gibi, yemeklerin üstüne serpiştirilir. Ayrıca ayısarımsağı salatalarda kullanılabilir veya ispanakla karıştırılarak yemeği pişirilebilir.

Ayısarımsağı esansı (tentürü): Ayısarımsağının iyileştirici gücüne yıl boyunca sahip olabilmek için, ayısarımsağı esansı(tentürü) hazırlanabilir. Bir şişe, ince kıyılmış taze ayısarımsağı yapraklarıyla veya ince kıyılmış ayısarımsağı soğanıyla gevşekçe doldurulur ve üstüne 38-40 derecelik kanyak veya votka eklenir. Sıcak bir ortamda en az iki hafta bekletilen şişe arada bir çalkalanır. Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür ve koyu renkli bir şişede muhafaza edilir. Bu esanstan günde 4 kere 10-15 damla, yarım kahve fincanı ılık suya eklenerek alınır.

Sarı kantaron: Sarı kantaron (Hypericum perforatum), ishale karşı fevkalade bir ilaçtır. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki(yaprak, çiçek, sap), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

Eğir kökü: İshalin eğir köküyle tedavisi çok iyi sonuçlar verir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış eğir kökü, bir bardak soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra ısıtılır ve süzülür. Gün boyuna yayılarak bu bir bardak çay 6 yudumda içilir. Günlük çay miktarı bir termosta Sıcak durumda muhafaza edilebilir.

Mayıs papatyası: Yarım tatlı kaşığı çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

Aynısefa: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış aynısafa bitkisi(yaprak, çiçek, sap), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

Adaçayı: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

Kuşekmeği(Polygonum aviculare): Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış kuşekmeği bitkisi(yaprak, çiçek, sap), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

İsveç Şurubu: İshalin şiddetine göre, günde 3 çay kaşığı veya 3 yemek kaşığı dolusu İsveç Şurubu, biraz ılık suya veya yukarıda önerilen bitki çaylarından birine eklenerek alınır. İsveç Şurubunun en doğru kullanım biçimi, öğünlerden yarım saat önce ve yarım saat sonra alınmasıdır

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da Blog Oluşturun.