Ortakulak iltihabı bakteriler tarafından oluşturulur. Çocuklarda bu hastalık sıkça görülür, çünkü kızıl hastalığı ve kızamık gibi enfeksiyon hastalıklarında bakteriler kan yoluyla ortakulağa ulaşırlar. Bu bölgede oluşan irin, dışarı akamadığı için kendine başka bir çıkış yolu açmaya çalışır. Kulak zarı öne doğru bombe yapar ve irinli akıntı mastoit çıkıntısının içindeki boşluğa ulaşır. Ortakulak iltihabına eşlik eden belirtiler, kulak ağrısı ve yüksek ateştir. Kulak zarı kızarır ve şişer, hatta bazı durumlarda hastalık ağır işitmeye bile yol açabilir. Hastalık sürecinde kulak zarı delinecek olursa, irinli akıntı dışarı akar. Ağır bir grip sonrasında oluşan bir ortakulak iltihabında ise, genellikle kanla karışık bir akıntı görülür. Hafif iltihaplanmalarda ise akıntı yeniden emilir. Hasta mutlaka yatakta dinlenmelidir. En doğrusu, kulağın bir termofor kompresiyle sıcak tutulmasıdır. İrinli akıntının ardından kulak yolu papatya çayıyla yıkanmalı ve bir pamukla kurulanılmalıdır. Kulak yolu derisi aynısafa veya yoğurtotu merhemiyle korunabilir.
Ama dikkat: Pamuk dikkatli kullanılmalıdır! Pamuk hiçbir şekilde derine sokulmamalıdır! Aksi halde, bir apse sertleşmesine yol açılabilir. Yapışkanotu/
Yoğurtotu merhemi: Bir tavada veya tencerede 500g saf domuz yağı(kaz yağı veya tereyağı) iyice kızdırılır. Bu kızgın yağa, dört avuç dolusu ince kıyılmış taze yapışkanotu veya yoğurtotu eklenir. Köpüklenme başlayınca kısaca karıştırılır ve serin bir yerde ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice akışkan hale gelene kadar ısıtılır, tülbentten veya sık bir süzgeçten geçirilerek süzülür ve kapaklı merhem kaplarına aktarılır. Merhem buzdolabında muhafaza edilir.
Aynısefa merhemi: Bir tavada veya tencerede 250g saf domuz yağı(kaz yağı veya tereyağı) iyice kızdırılır. Kızgın yağın içine iki avuç ince kıyılmış taze aynısafa bitkisi(yaprak,çiçek, sap) eklenir, köpüklenme başlayınca kısaca karıştırılır ve serin bir yerde ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice akışkan hale gelene kadar ısıtılır. tülbentten ve sık bir süzgeçten geçirilerek süzülür ve kapaklı merhem kaplarına aktarılır.
(Çevirenin notu: Süzme sırasında posa sıkılacak olursa, bitki özsuyu yağın dibine çöker ve küf oluşturur. Bu tür merhemlerin buzdolabında muhafaza edilmeleri gerekir.)