Latince Adı: CYDONIA OBLONGA MILL
“Sizden biriniz kalbi üzerinde bir ağırlık hissettiği zaman ayva yesin” (Hadis-i Şerif)
İÇİNDEKİLER: Emulsin (Çekirdek örtüsündeki beyaz madde) helmeli madde % 20 kadar •Az miktarda pesi maddeleri •Yağ (katı) % 15 •Protein •Sianogenli amigdalin glikozu •Ksilozu % 42 fosfor asitli kül % 1,3 •Tanen •A, B ve C vitaminleri.
YAN TESİRLERİ: Normalde herhangi bir yan etkisi yoktur. Çok yiyince kabızlık yapar, fazla yemek kulunç ağrısı yapar. Ayva çekirdeği böbreğe zararlıdır.
TELAFİSİ: Tok karna yenirse hazmı kolaylaştırır, ılık bal şerbeti kabızlık etkisini telafi eder. Ayva çekirdeğini, nöbet şekeri ile yemek böbreğe olan etkisini telafi eder.
ŞİFASI:
1- Susuzluk: Ayva soğutucu ve kurutucu özelliklere sahiptir. Susuzluğu giderir, serinleti
2- Anjin: Ayva yenir ya da ayva çekirdeği ve elma çekirdeği ezilip suda kaynatılır, balla tatlandırılıp günde 2-3 çay bardağı içilir. Yine aynı suyla günde 2-3 kere boğaz gargara yapılırsa, boğaz iltihabı, gırtlak iltihabına faydalıdır.
3- Öksürük: Ayva çekirdeği elma çekirdeğiyle beraber balla macun yapılır veya suyla kaynatılırsa, nöbet şekeriyle tatlandırılıp içilirse öksürüğü keser. Ayva suyu da içilirse öksürüğü keser.
4- Gastrit: Ayva çekirdeği kaynatılıp nöbet şekeriyle tatlandırılıp, içilmeye devam edilirs gastriti iyileştirir.
5- Mesane yolu iltihabı: Ayva çekirdeği kaynatılıp nöbet şekeriyle tatlandırılır idrar yollarındaki iltihapları iyileştirir. Aç karnına içilmelidir.
6- Kırışıklıklar: Ayva çekirdeği ezilip, misli kadar su ile karıştırılıp 2-3 gün bekletilir sonra süzülüp, balla krem yapılır veya sade olarak cilde sürülürse kırışıklıkları yok eder.
7- Çatlaklar: Ayva çekirdeği yukarıdaki tarif üzere yapılıp el, dudak ve meme ucunda olan sızılı çatlaklara sürülürse iyileştirir.
8- Beyaz akıntı: Ayva yaprağı demlenip aç karna içilir ve haricen yıkanır.
9- Yanık: Ayva çekirdeği misli kadar suda bekletilip süzülür, balla krem yapılıp yanık üzerine sürülür.
10- Basur: Yukarıdaki tarif basura sürülürse faydası görülür.
11- Yatıştırıcı banyo: Ayva yaprakları kaynatılıp banyo yapılırsa, sinirleri teskin eder.
12- Kansızlık: Ayva suyu üzüm hoşafıyla beraber içilmeye devam edilirse, güzel kan yapar.
13- Hamile kadınlar: Ayva suyunu üzüm hoşafıyla içmeye devam ederse, kan deverani den geli olur, çocuk güzel yüzlü olur.
14- Kanama durdurur: Ayva meyvesinin üzerindeki kıllar kanayan yere konursa kanamayı durdurur.
15- Kalp: Ayva suyu, hoşafı, reçeli, marmelatı, çekirdeği ve çiğ yemek kalp hastalarının vazgeçilmez gıdasıdır.
16- Ağız kokusu ve ter: Ayva yemek ağız kokusunu güzelleştirir, terlemeyi durdurur.
17- Kusmayı önler: Ayva yenirse kusmayı önler.
18- Ses kısıklığı: Ayva suda pişirilip yenir, suyu içilir.
TAVSİYE: Halk arasında kötü bir şey olunca ayvayı yedik derler. Halbuki tam zıddı imiş. keşke hep ayvayı yesek. Ayva ağaçları fazla verimli olunca o sene kışın çetin olacağının habercisidir. Allah kışın soğuktan olacak hastalıkların şifasını ay va ile kış gelmeden veriyor. Düşünenlere şükretmek düşer. Reçeli, suyu, çekirdeği her şeyi şifadır. Ayva kalbin ilacıdır, dikkatlice bakınca kalbe ne kadar benzediğini göreceksiniz.