Bitkisel Yağlar ve Özellikleri – Uçucu Yağlar, Sabit Yağlar

Bitkisel yağlar genel tanım olarak kullanılan bir tabirdir. Bitkisel yağları tanımlayacak olursa şu şekilde başlayabiliriz. Bitki ve Baharat Yağları olarak ikiye ayrılır. Bitkisel yağların elde ediliş yöntemleri farklıdır tohum olan yağlar genellikle soğuk pres yöntemi ile sıkılarak meyve veya çiçek tohumlarında çıkarılan yağlardır. Su distilasyonu yöntemi ise çiçek, yaprak, kök vb. ürünlerin suda kaynatılma ve yağının ayrıştırılması ile elde edilen yağlarıdır. Üçüncü yöntem ise yağda bekletme yöntemidir bu yöntemde ise At Kestanesi gibi ürünlerin zeytinyağında bekletilmesi ile meyvenin ve tohumun öz yağını dışarı salmasıyla elde edilen bir yöntemdir.

Bitkisel Yağların Kullanım Alanları? aşağıdaki gibidir.

ACI BADEM YAĞI
“Akdeniz ülkelerinin tamamında kültürü yapılan bir bitkidir. Acı badem tohumları dış görünüş bakımından tatlı badem tohumlarından farksızdır. Fark, lezzetinin acı olması ve ezildiğinde özel bir kokunun HCN (hidrosiyanik asit) ortaya çıkmasıdır. ” Sabit yağ, şekerler ve bir glikozit olan amigdalin taşır. ” Haricen masaj şeklinde cilde uygulanır.

ACI ELMA (ADAÇAYI) YAĞI
“Bitkinin yapraklı ve çiçekli dallarından su buharı distilasyonu ile elde edilen bir uçucu yağdır. Sarımsı veya renksiz, özel kokulu ve yakıcı lezzetli bir sıvı olup %60 kadar sineol taşımaktadır. Ayrıca içeriğinde solven, pinen, thujon, borneol, fenolik asit, triterpenler ve flavon türevleri barındırır. Dahilen bir fincan suya 3 damla damlatılarak kullanılır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

ANANAS YAĞI
İlk defa Orta Güney Amerika’da yetiştirilen ananas, Avrupa’ya tanıtıldıktan sonra yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Geniş ve silindirik yüzeyli, pürüzlü, kahverengi ve sarı karışımı bir renk taşıyan bol lifli bir tropikal meyvedir. A, B, C, B1 vitaminleri, bromelain, manganez ve protein mayası taşımaktadır. Dahilen bir bardak suya 4-5 damla damlatılarak kullanılır.

ANASON YAĞI
5-6 mm uzunluk ve 1-3 mm genişlikte, armut biçimin, yeşilimsi gri renkli ve üzeri tüylü tanelerdir. Kuvvetli ve özel bir kokuya sahiptir ve baharlı bir lezzeti vardır. Sabit yağ ve uçucu yağ taşmaktadır. Uçucu yağında bilhassa anethol bulunmaktadır. Dahilen bir bardak suya 3-4 damla damlatılarak kullanılır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

ARDIÇ YAĞI
Ortaçağ’dan beri kullanılan bir drogdur. 5-8 mm çapında, küre biçiminde ve siyahımsı mor renklidir. Kokusu reçinemsi, tadı ise baharlıdır. Glikozit, sakkaroz, organik asitler, reçineli bileşikler, acı madde ve uçucu yağ taşımaktadır. Dahilen 2-6 damla bir su bardağı suya ve bir adet kesme şekere damlatılarak kullanılır.

ASPİR YAĞI
20-50 cm yükseklikte, sarı çiçekli, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Yapraklar sapsız, kenarları ince dişlidir. Çiçekleri boyar maddeler, meyvesi ise sabit yağ taşımaktadır. CLA (conjugated linoleik asit) maddesi içerir. Omega3, Omega6, Omega9, amino asitler, mineraller, demir, fosfor, kalsiyum, lif, B1, B2,B3, B12, C ve E vitaminleri içerir. Dahilen yarım bardak suya 1 çay kaşığı karıştırılarak tüketilebilir. Haricen masaj şeklinde kullanılır.

AT KESTANESİ YAĞI
10-15 cm uzunluk ve 3-4 cm genişlikte, düz veya hafif oluk biçiminde parçalardır. Kokusuz ve hafif buruk lezzetlidir. Kateşik tanen, saponinler, flavon ve kumarin türevleri, nişasta, şeker, glikozitler ve sabit yağ içermektedir.
Haricen masaj şeklinde uygulanır.

AVOKADO YAĞI
Vatanı Amerika olan bir ağaçtır. Memleketimizde ise Akdeniz bölgesinde bahçelerde yetiştirilir. Avokado meyvesinde sabit yağ ve vitaminler (A, E ve D) bulunmaktadır. Yapraklarında ise tanen bulunmaktadır. Dahilen 3-4 damla bir su bardağı suya karıştırılarak kullanılır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

AYNISAFA YAĞI
Kalendula, bu bitkinin uzun çiçeklenme dönemi sebebiyle calendar (takvime) kelimesine atıfta bulunan Latin kökenli bir sözcüktür. Antik çağlardan beri kullanılan bir drogdur. E vitamini ve alkoloitler içermektedir. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

BADEM YAĞI
Badem ağacı 8 m kadar yükselebilen, dikensiz, pembe veya beyaz çiçekli bir bitkidir. Soluk sarı renkli, hafif kokulu ve ceviz tadında bir sabit yağdır. Magnezyumi Omeda6 yağ asitleri, fosfor, protein, sellüloz, ve e vitamini taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

BİBERİYE YAĞI
2- 3,5 cm uzunluk, 2-4 mm genişlikte, dil biçiminde, alt yüzü açık, üst yüzü koyu yeşil renkli basit yapraklardır. R. Officinalis türünün çiçekli dallarından su buharı distilasyonu ile elde edilen renksiz veya açık sarı renkli, baharlı acı ve serinletici lezzetli, kafur veya ökaliptus esansına benzer kokulu bir sıvıdır. Tanen (%8), acı madde ve uçucu yağ ( %1-2), Sineol (%15-30), Borenol esterleri vs. taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır. Dahilen 2-3 damla bir su bardağı suya damlatılarak kullanılır.

BUĞDAY YAĞI
A, C, E, K B6 ve B12 vitaminleri, demir, çinko, kalsiyum, selenyum, fosfor ve lif içermektedir. Bunun yanında fosfor kadar potasyum açısından oldukça zengindir. Dahilen bir fincana 2-3 damla damlatılarak kullanılabilir ya da direk içilebilir. Haricen kullanımında bölgeye masaj şeklinde kullanılır.

CEVİZ YAĞI
25-30 m yüksekliğe kadar ulaşabilen, kışın yaprak döken, gösterişli bir ağaçtır. Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve kuvvetli kokuludur. Kuzeydoğu ve Doğu Anadolu’da yabani olarak yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilmektedir. Drog elde etmek için yapraklar haziran-temmuz aylarında toplanır, havadar ve gölgelik bir yere serilerek kurutulur. Tanen, uçucu yağ ve acı lezzetli bir boyar madde olan juglon taşımaktadır. Bu maddenin redüklenmiş türevi taze yapraklarda glikozit halinde bulunur. Anadolu’da yetişen cevizlerin %70 civarında yağ taşıdığı saptanmıştır. Bu yağ açık sarı renkli ve tatlımsı lezzetlidir. Haricen masaj şeklinde uygulanır. Dahilen bir su bardağı suya 4-5 damla damlatılarak kullanılır.

ÇİLEK YAĞI
Otsu, çok yıllık ve beyaz çiçekli bir bitkidir. Yaprakları saplı ve üç yaprakçıklıdır. Meyveleri kırmızı renkli ve çok tohumludur. Kuzey Anadolu ormanlarının rutubetli bölgelerinde yetişir ve meyveleri için yetiştirilir. Tanen (%10), şekerler ve triterpenler taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

ÇÖREKOTU YAĞI
Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde yetişen ince yapraklı, yaklaşık 40 cm boylarında otsu tarla bitkisidir. Çörekotu diye kullandığımız küçük siyah tanecikler; bu bitkinin dallarında yetişen kapsül içindeki tohumudur. Çörek otu, %21 protein, %38 karbonhidratlar ve %35 bitkisel yağlardan oluşur. Nigellon, thymoquinon, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A vitaminİ, B vitamini ve C vitamini içerir. Dahilen bir su bardağı suya 8-10 damla damlatılarak kullanılır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

ÇUHA ÇİÇEĞİ YAĞI
10-50 cm yükseklikte, yaprakları tabanda rozet şeklinde toplanmış, çiçekleri altın sarısı renkli, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Bilhassa sulak çayırlarda görülür. Memeleketimizde Doğu Anadolu dağlarında yetişmektedir. Bitki uçucu yağ, saponin glikozitleri ve flavon türevleri taşımaktadır. Dahilen bir su bardağı suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

DEFNE YAPRAĞI YAĞI
5-10 cm genişlikte, derimsi, sert kenarı dalgalı ve kısa saplı yapraklıdır. Sarımsı yeşil renkli, özel kokulu ve baharatlı lezzetlidir. Tanen, acı madde ve uçucu yağ (%1-4) taşımaktadır. Uçucu yağ içinde (%35-50) sineol bulunur. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

FESLEĞEN YAĞI
10-40 cm yükseklikte, beyaz veya pembe çiçekli, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Çiçekli ve yapraklı dallardan ibarettir. Yapraklar basit, saplı, 2-6 cm uzunlukta, oval biçiminde, kenarları seyrek dişli, özel kokulu ve baharlı lezzetlidir. İçeriğinde uçucu yağ, estragol, ögenol ve sineol bulunmaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

FINDIK YAĞI
10 m kadar yükseklikte ve kışın yaprağını döken bir ağaççıktır. Yapraklar kısa saplı, tam ve dişli kenarlıdır. Karadeniz bölgesinde 100-1000 m yüksekliklerde bol olarak yetiştirilmektedir. Sabit yağ, protein, şekerler, fosfor ve kalsiyum taşır. Haricen masaj şeklinde uygulanır. Dahilen 1su bardağı suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır.

GREYFURT YAĞI
Ana vatanı Çin ve Hindistan olarak belirtiliyor. En çok üretildiği ülke ise Amerika Birleşik Devleti’dir. Greyfurt ağacı yapraklarını dökmez, ağacın boyu 6 metreye kadar çıkabilir. Meyvelerinin kabukları turuncu renktedir. Meyveleri dıştan aynı portakala benzer. Fakat iç kısımları portakal gibi turuncu değil kırmızıdır. Meyvelerinin çekirdekli ve çekirdeksiz olanları vardır. Meyve tadı mayhoştur. Greyfurt da turunçgiller ailesinden bir meyvedir. Uçucu yağ, meyva kabuklarından soğuk pres yöntemiyle elde edilir. C vitamini yönünden oldukça zengindir. Haricen masaj şeklinde uygulanır. Dahilen bir fincan suya 3-4 damla damlatılarak kullanılır.

GÜL YAĞI
Çok dikenli, az katmerli ve pembe çiçekli bir bitkidir. Melez bir tür olup hakiki vatanı ve kökeni tam olarak bilinmemektedir. Batı Anadolu bölgesinde gül yağı elde etmek için yetiştirilmektedir. Su buharı distilasyonu ile ortalama olarak 3500-4000 kg çiçekten 1 kg gül yağı elde edilmektedir. Gülyağı, soluk sarı renkli, kendine has hoş kokulu ve keskin lezzetli bir sıvıdır. İçeriğinde kokulu madde olarak bilhassa geraniol ve sitronellol bulunmaktadır. Bunların yanı sıra tanen, feniletil alkol taşımaktadır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır. Dahilen bir su bardağı suya 4-5 damla damlatılarak kullanılır.

HARDAL YAĞI
100-15 cm yükseklikte, sarı çiçekli ve bir yıllık bir bitkidir. Avrupa ve Türkiye’de yetiştirilir. Tohumları 0,5-1 mm çapında, küre biçiminde, esmer kırmızıdan siyahımsı gri arasında değişen renkli tanelerdir. Tam halde kokusuzdur. Ezilince özel hardal kokusu açığa çıkar. Tadı önce yavandır, sonra keskin bir lezzet bırakır. %20-30 sabit yağ, %30 müsilaj, sinigrin ve sinalbin glikozitleri taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

HAŞHAŞ YAĞI
Haşhaş tohumlarının soğukta sıkılması ile elde edilen sabit yağdır. Haşhaş yağı soluk sarı veya altın sarısı renkli, tatlı lezzetli ve kuruyucu bir yağdır. Morfin, kodein, tebain, narsein, narkotin ve papaverin gibi afyon alkoloitleri, rezin, kauçuk, müsilaj, organik asitler ve tuzlar taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

HAVUÇ YAĞI
Havuç kazık köklü, iki yıllık, otsu bir kültür bitkisidir. Yapraklar parçalı, yumuşak ve tüylü. Çiçekler beyaz ve pembe renkli, birçoğu bir aradadır. Meyve uzunca yumurta biçiminde, 2-4 mm uzunlukta, kostaların üzeri dikenlidir. İçinde A, B1, B16, C, D vitaminleri, potasyum, alfapinen, betapinen, gama-terpinen, limonen, kamfen, mirsen, beta bisabolen, geranil asetat, karotenoid ve betakaroten barındırır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Anavatanı Fas’tır. Yaprağını dökmeyen bir bitkidir. 10-20 m kadar yükselebilen bir ağaçtır. Laurik asit, miristik asit, kaprik asit, sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor, A, B, C vitaminleri taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır. Dahilen 1 çay kaşığı tüketilebilir.

ISIRGAN TOHUMU YAĞI
Dioscorides döneminden beri tedavide kullanılan bir drogdur. 30-100 cm yükseklikte, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Yapraklar dişli kenarlı ve saplı. Dişi çiçekler 1-1,5 cm çapında, küremsi şekilli ve uzun saplı durumlar meydana getirir. Türkiye’de oldukça yaygın bir bitkidir. Yol ve duvar kenarlarında ve bahçelerde yetişir. Sabit yağ, müsilaj, potasyum tuzları, organik asitler (formik asit), histamin, asetilkolin ve Cvitamini taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

ITIR YAĞI
Bilhassa Hindistan ve Kuzey Afrika’da yetiştirilmektedir. Uçucu yağ su buharı distilasyonu ile elde edilir. Renksiz ve kuvvetli gül kokulu bir sıvıdır. Geraniol, citronellol ve feniletil alkol içermektedir. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI
18-20 mm uzunluk ve 8-12 mm genişlikte, beyaz ve sert kabuklu, oval biçimli tanelerdir. Kabak çekirdeğinin iç kısmında rezin, sabit yağ (%45-50), steroller ve etkili madde olarak kukurbitin isimli bir aminoasit bulunmaktadır. Bu bileşiğin miktarı, türe ve varyeteye bağlı olarak, %0,5-2 arasında değişmektedir. Dahilen bir fincan suya 3-4 damla damlatılarak kullanılır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

KAKAO YAĞI
Kakao ağacı 10-15 m yükseklikte bir bitkidir. Vatanı Orta Amerika olmakla beraber halen Brezilya ve Batı Afrika ülkelerinde yetiştirilmektedir. Meyve küçük bir top atan kavunu biçiminde olup ağacın ana gövdesi üzerinde meydana gelir.20-25 adet tohum taşır. Tohumlar 2-3 cm uzunluk ve 1,5 cm kadar genişlikte ve kestane renklidir. Sabit yağ, tanen, nişasta, şekerler, teobromin ve kafein taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır. Dahilen bir su bardağı suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır.

KAKULE YAĞI
Güney Hindistan’ın bataklık ormanlarında yabani olarak yetişir veya Malabar bölgesinde yetiştirilir. 10-20 mm uzunlukta, boyuna çizgili, soluk sarı, soluk yeşil veya kirli beyaz renkli, 3 gözlü bir kapsüldür. Her bir gözde 5-7 adet tohum bulunmaktadır. Tohumlar böbrek biçiminde, köşeli, buruşuk yüzlü, kırmızımtırak esmer renkli, kuvvetli hoş kokulu ve baharlı bir lezzetlidir. Rezin, sabit yağ, uçucu yağ, terpineol, terpinilasetat ve sineol içermektedir. Dahilen bir su bardağı suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

SARI KANTARON YAĞI
30-80 cm yükseklikte, tüysüz, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Yapraklar karşılıklı ve sapsız. Çiçekler parlak sarı renkli, dalların ucunda ve 5 parçalıdır. Avrupa ve Anadolu’da yaygın bir türdür. Yapraklar ışığa karşı tutulduğunda, yağ guddeleri, parlak noktacıklar halinde kolaylıkla görülür. Bitkiye ‘Binbirdelik otu’ denmesi bu özellikten ileri gelmektedir. Tanen, uçucu yağ, flavon türevleri ve hipericin taşımaktadır. Dahilen bir su bardağı suya 4-5 damla damlatılarak kullanılır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

KARABAŞ YAĞI
Karabaş otu bitkisinin toprak üstü kısımlarından su buharı distilasyonu ile elde edilen bir uçucu yağdır. Kafur kokulu, yakıcı lezzetli ve açık sarı renkli bir sıvıdır. Kafur, fenkon, borneol, terpinol, sineol gibi bileşikler taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

KARABİBER YAĞI
Vatanı Hindistan’dır. Doğu Hint adalarında geniş mikyasta yetişmektedir. 4-6 mm çapında, küremsi şekilli, üzeri buruşuk ve siyahımsı renkli tanelerdir. Kokusu özel ve aksırtıcı, tadı yakıcı ve acıdır. Nişasta, uçucu yağ (%1-2) ve rezin (%10) taşımaktadır. Yakıcı lezzeti rezin içerisinde bulunan bileşiklerden en mühimi olan piperin maddesinden dolayı ileri gelmektedir. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

KARANFİL YAĞI
10-20 m yüksekliğinde kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Vatanı Molluk adaları olup bugün bilhassa Zengibar ve civar adalarda yetiştirilmekte ve üretimin büyük bir kısmı bu bölgeden elde edilmektedir. 10-17 mm uzunlukta, siyahımtırak renkli, çivi biçiminde bir çiçek tomurcuğudur. Kuvvetli kokulu, yakıcı ve baharlı lezzetlidir. Uçucu yağ,sabit yağ, tanen ve ögenol taşımaktadır. Dahilen 1-2 damla suya damlatılarak kullanılır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

KAYISI YAĞI
3-15 m yükseklikte yatık dallı bir ağaçtır. Yapraklar basit, saplı, dişli kenarlı ve sivri uçludur. Meyve olgunlukta turuncu renkli, üzeri hafif tüylü ve tatlı lezzetlidir. Tek bir tohum taşır. Tohum acı lezzetli ve özel kokuludur. Uçucu yağ, benzaldehid, amigdalin, A, D, E, K vitaminleri, Kalsiyum, Magnezyum, Selenyum ve gamma linolenik asit (GLA) taşımaktadır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

KEKİK YAĞI
Pembe veya beyaz çiçekli, küçük yapraklı, kuvvetli kokulu, çok yıllık bir bitkidir. Kurak tepe ve sırtlarda kümeler halinde bulunur. Uçucu yağ, acı madde, tanen, karvakrol ve timol taşımaktadır. Dahilen bir su bardağı suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

KETEN TOHUMU YAĞI
Mavi çiçekli ve bir yıllık bir kültür bitkisidir. 4-6 mm uzunlukta, yumurta biçiminde, yassı, parlak, kırmızımtırak esmer renkli, kokusuz ve yağlı lezzetli tohumlardır. Müsilaj, sabit yağ ve bir glikozit olan linamarin taşımaktadır. Dahilen bir su bardağı suya 4-5 damla damlatılarak kullanılır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

KİMYON YAĞI
50 cm kadar yükseklikte, beyaz veya pembe çiçekli, parçalı yapraklı, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Vatanı Mısır’dır. Sabit yağ, uçucu yağ, rezin ve kuminal taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır. Dahilen bir su bardağı suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır.

KİŞNİŞ YAĞI
20-60 cm yükseklikte, tüysüz ve bir yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar parçalı, çiçekler beyaz veya pembe renklidir. Bütün bitki özel bir kokuya sahiptir. Anadolu’da yabani olarak rastlandığı gibi, meyveleri için ekimi de yapılmaktadır. Uçucu yağ, tanen, rezin ve şekerler taşımaktadır. Dahilen bir su bardağı suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır.

KUŞBURNU YAĞI
1-2,5 cm uzunlukta, yumurtamsı biçimli, turuncu kırmızı veya kırmızı renkli taneler halindedir. İçinde beyaz renkli, üzeri tüylüi çekirdekler bulunur. Sonbaharda olgunlaşır. Şekerler, organik asitler, tanen, A vitamini, B vitamini ve C vitamini taşımaktadır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

LAHANA YAĞI
Tüysüz, iki veya çok yıllık, sarı çiçekli ve otsu bir bitkidir. Batı Akdeniz’in sahil bölgelerinde yabani olarak yetişir. Birçok kültür varyetesi ve formu sebze olarak yetiştirilmektedir. Mineral, magnezyum, potasyum, kalsiyum, bakır, demir, kükürt, azotlu bileşikler, yağlar, karbonhidratlar, A, B ve C vitaminleri içerir. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

LAVANTA YAĞI
Çiçeklerin tam açılmadan önce (tomurcuk halinde) toplanması gerekir. Bu tür 100 cm kadar yükseklikte, çalı görünüşünde, yapraklar gümüşi, çiçekleri ise koyu mor renkli bir bitkidir. Akdeniz Bölgesi ülkeleri ve Türkiye’de süs bitkisi olarak yetiştirilir. Lavanta doymamış yağlar açısından çok zengindir. A ve C vitaminleri, protein, kalsiyum ve demir içermektedir. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

LİMON YAĞI
Limon ağacı 3-5 m yükseklikte, kışın yapraklarını dökmeyen, beyaz çiçekli bir ağaçtır. Vatanı Hindistan olup bugün bütün Akdeniz Ülkerlerinde yetişmektedir. Limon yağı taze limon kabuklarının sıkılmasıyla elde edilir. Kokusu özel ve kuvvetli, tadı aromatik ve acıdır. %90 kadar limonen ve %4-5 arasında citral bulunur. Bunların yanı sıra organik asitler, pektin, şekerler, sitrik asit, flavon türevleri ve yüksek oranda C vitamini içermektedir. Dahilen bir su bardağı suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

MELİSA YAĞI
20-150 cm yükseklikte, tüylü, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Yapraklar basit, saplı ve dişli kenarlıdır. Çiçekler beyaz sarımsı veya kırmızımtırak renklidir. Limon kokusunu anımsatan bir koku ve baharlı bir lezzete sahiptir. Tanen, uçucu yağ, sitral, sitronellal, sitronellol ve linalol içermektedir. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

MERSİN YAĞI
Yaş yapraklardan su buharı distilasyonu ile elde edilen bir yağdır. Hemen hemen renksiz, akıcı, özel kokulu ve yakıcı lezzetlidir. Yaklaşık olarak 100kg yapraktan 300 gr yağ elde edilir. Mirtenol, terpenler ve sineol taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır. Dahilen bir su bardağı suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır.

NANE YAĞI
30-90 cm yükseklikte, kuvvetli kokulu, hemen hemen tüysüz, gövde ve dalları genellikle kırmızımtırak renkli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekler erguvani renkte olup dalların ucunda birçoğu bir arada toplanmıştır. Rezin, tanen, terpenler, karvon, limonen, serbest ve ester halinde mentol, menton ve mentofuran içermektedir. Haricen masaj şeklinde uygulanır. Dahilen bir su bardağı suya 3-4 damla damlatılarak kullanılmaktadır.

NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI
Dikenli bir çalı veya dikensiz küçük bir ağaç halindedir. Yapraklar basit ve tam. Çiçekler koyu kırmızı veya nadiren beyaz renkli. Meyve 5-8 cm çapında, küremsi şekilli ve üzeri kırmızımtırak sarı renkli kabukludur. B, K ve C vitaminleri, potasyum ve demir, polifenoller, flavonoidler, fitoöstrojenler ve punisik asit içermektedir. Dahilen bir su bardağı suya 4-5 damla damlatılarak kullanılır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

OKALİPTUS YAĞI
Vatanı Avustralya olan büyük bir ağaçtır. 15-30 cm uzunluk ve 2,5 cm genişlikte, tam kenarlı, orak biçimde ve sarımsı yeşil yapraklıdır. Kafura benzer kokulu, baharlı ve acımsı lezzetlidir. Tanen, acı madde, rezin, okaliptol (sineol) taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde kullanılır. Dahilen bir su bardağı suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır.

PAPATYA YAĞI
20-50 cm yükseklikte, çok dallı, yaprakları parçalı, tüysüz, çiçekleri küçük ve bir yıllık otsu bir bitkidir. Türkiye’de yol kenarları ve boş tarlalarda bol miktarda yetişmektedir. Rezin, acı madde, flavonlar, kumarin, chamazulen, bisabolol, bisaboloksit, bisabolonoksit, organik asitler ve glikozitler taşımaktadır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

PORTAKAL YAĞI
Turunçgiller familyasından bir ağaçtır. Yaklaşık 10 metreye kadar boylanabilenleri vardır. Yaprakları sert, dayanıklı ve düz kenarlıdır. Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunur. İçeriğinde güçlü bir C vitamini olması dışında B, E ve P vitaminleri aynı zamanda magnezyum, bakır, potasyum, çinko, fosfor, demir ve proteinde barındırır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

REZENE YAĞI
6-10 mm uzunlukta ve 1,5-4 mm genişlikte, silindir biçiminde, çok defa biraz kıvrık, tüysüz, genellikle saplı, esmerimsi yeşil veya yeşilimsi sarı renkli tanelerdir. Baharlı kokulu ve hafif yakıcı lezzetlidir. Sabit yağ, uçucu yağ, potasyum, anethol, fenchon, metilkavikollar, flavonlar ve cumarinler barındırır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır. Dahilen bir su bardağı suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır.

SARIMSAK YAĞI
25-100 cm yükseklikte, yeşilimsi beyaz veya pembe çiçekli, otsu bir kültür bitkisidir. Nadir olarak tohum bağlar. Bu nedenle soğancık (diş) ları ile üretilir. Soğancıkların hepsi bir arada bir kabuk tarafından sarılmışlardır. Çok kuvvetli ve keskin bir kokusu ve yakıcı bir lezzeti vardır. Sakkaroz, glikoz, A, B, C vitaminleri, alil disülfür, alliin ve allicin taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

SUSAM YAĞI
Vatanı Hindistan olmakla beraber Asya, Avrupa ve Türkiye’de çok eski devirlerden beri yetiştirilmektedir. Tohumlardan %50 civarında susam yağı elde edilmektedir. Soluk sarı renkli, hemen hemen kokusuz, alkolde az, eter ve petrol eterinde kolaylıkla çözünen bir sıvıdır. Oleik, stearik, palmitik, linoleik ve miristik asitler, Omega6, Omega9, E, A ve B kompleks vitaminleri, bakır, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve çinko taşır. Haricen masaj şeklinde uygulanır. Dahilen bir su bardağı suya 3-4 damla damlatılarak kullanılır.

ŞEFTALİ YAĞI
Şeftali ağacı 8-10 m yükseklikte, pembe çiçekli bir ağaççıktır. Bir çok kültür çeşidi Türkiye’de yetiştirilmektedir. Sabit yağ, amygdalin (siyanogenetik glikozit),potasyum, boron, betakaroten, Vitamin E, A, C ve B15 taşımaktadır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

TARÇIN YAĞI
Bitkinin kabuklarından su buharı distilasyonu ile elde edilen bir uçucu yağdır. Kabuklar genç dallardan elde edilir. Dış kısmı soyulduktan sonra güneşte kurutulur. Baharlı lezzetli ve keskin kokuludur. Tanen, uçucu yağ, sinnamik aldehit ve ögenol içermektedir. Haricen masaj ieklinde uygulanır.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI
Üzüm çekirdeği yağı, “Vitis vinifera” üzümlerinin çeşitli tohumlarından çıkarılan tatlı ve ceviz aromalı bir yağdır. Bu yağ genellikle şarap yapımında kullanılan soğuk-presleme yöntemiyle üzüm çekirdeklerinden elde edilir. Üzüm Asya kökenlidir ve 1600’ler civarında Avrupa ve Kuzey Amerika’ya tanıtıldığı düşünülüyor. Üzüm çekirdeği yağı büyük oranda(%72) oranında Linoleik asitten oluşmuştur. Bundan başka E vitamini, Oleik asit(%16), Palmitik asit(%7),Heksadekanoik asit% 7, Stearik asit(% 4) az miktarda ise Alfa-linolenik asit ve Palmitoleik Asit’ten oluşmuştur. Dahilen bir su bardağı suya 4-5 damla damlatılarak kullanılır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

VANİLYA YAĞI
15-25 cm uzunluk, 5-10 mm genişlikte, yassı, iki uca doğru incelmiş, parlak siyahımsı renkli ve üzerinde vanillin kristalleri görülen meyvelerdir. Kokusu özel ve kuvvetli, tadı acıdır. Sabit yağ, rezin ve vanillin taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

YOSUN YAĞI
İçerisin de bol miktarda mineraller, kalsiyum, magnezyum, çinko, A, B ve E vitamini barındırır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

ZAMBAK YAĞI
90-100 cm yükseklikte, beyaz çiçekli ve çok yıllık bir bitkidir. Çiçekler kuvvetli kokulu, soğan ise sarımsı beyaz renklidir. Bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirildiği gibi Batı Anadolu’da yabani olarak yetişir. Taşlık ve kayalık yerleri sever. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

ZENCEFİL YAĞI
100 cm kadar yükseklikte, kamış görünüşünde, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yapraklar mızrak biçiminde, sivri uçlu, tarçın kokulu. Çiçekler birçoğu bir arada ve sarı renkli. Kokusu kuvvetli ve hoş, tadı ise acıdır. Nişasta, rezin ve uçucu yağ taşımaktadır. Haricen masaj şeklinde uygulanır.

ZEYTİNYAĞI
Yapraklar 4 cm’ den daha kısa, meyve 15 mm büyüklüğünde, alt dallar dikenlidir. Ege ve Akdeniz bölgesinde yabani olarak yetişmektedir. Oleik asit gliseritleri, fitosterol, organik asitler, rezin, tanen, A ve E vitaminleri taşımaktadır. Dahilen bir su bardağı suya 5-6 damla damlatılarak kullanılır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır.

,

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da Blog Oluşturun.